Шефът на Arm след първия публичен отчет, част 2

Рене Хаас, директор на Arm

14:50 | 13 ноември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Добре дошли пред нашата радио- и телевизионна аудитория на Bloomberg по света. Разговаряме с директора на Arm Рене Хаас. Да, откриват се несъответствията между предпазливата прогноза за текущия период и тласъка за  цялата фискална година спрямо насоките по време на роудшоуто за IPO-то ви. Какво причинява тези несъответствия? Защо има краткосрочни тревоги и увереност, че дългосрочно ще имате много заявки за лицензи?

Ние гледаме към публичния пазар. Според мен имаме време да помогнем за образоването на общността там как работи нашият бизнес.

Лицензионният ни бизнес се характеризира с време и нарастващи приходи по отношение на момента на признаването им.

Имаме чудесна видимост по сделките.

Имаме чудесна видимост за профил на приходите. Затова сме силно уверени в годината.

През тримесечието лицензирането ни куцаше. Това може да се случи месец за месец. Но като цяло сме силно уверени. Имаме страхотна прогноза кога и дали тези сделки ще приключат.

Arm все още е до голяма степен като смартфоните. Силно цикличен пазар, с ниски маржини. Имате постижения в дейта центровете и автоиндустрията. Кога Arm ще престане на бъде предимно компания, която прилича на смартфон фирма?

Мога да ви кажа, че вероятно при 60% от приходите или повече от смартфони преди придобиването, днес сме наполовина. Вече не сме предимно компания за смартфони.

Приходите ни от роялти такси в последното тримесечие бяха с 20% повече от облака и 20% от автомобилната индустрия.

Имаме много, много силно диверсифициране.

Това е резултат от много силно фокусирана стратегия в тази посока и обема търсене за технологията на Arm, водено от енергийната ефективност.

Тези мегаватови дейта центрове не могат да си позволят да потребяват все повече и повече енергия. В същото време машата кола е на батерии, компютър на колела и също трябва да е много ефективна.

Така че тенденциите са в наша полза.

Освен това инвестираме в конкретни продукти.

В резултат откриваме много, много силен ръст в редица бизнеси и може да се каже, че днес не сме повече смартфон фирма.

Остават ни 30 секунди, радост за всеки директор на го чуе. Планирате ли скоро листване в Лондон?

Не мога да ви кажа нищо конкретно по въпроса. Ние мислим за това в перспектива, но засега не мога да ви кажа нищо по-точно.