Lopez Research: Отчетът на Apple рисува смесена картина

Марибел Лопес, основател и главен анализатор, Lopez Research

16:00 | 3 ноември 2023
Обновен: 17:37 | 3 ноември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Като оставите настрана продажбите на Apple в Китай, какво мислите за отчета им?

Смесени си. Не очаквахме iPad и Mac да стигнат дотам. IPhone се представи по-добре от очакваното. Услугите се оказаха значителна част от резултата и постигнаха изключително добри брутни маржини.

Като цяло отчетът им дава смесена картина. По-оптимистична, отколкото мнозина от нас очакваха.

Наистина продажбите на iPhone на континентален Китай започнаха доста добре, което не е очаквано като имаме предвид доларовите цифри. Определено тук има някои валутни колебания, които се проявяват в момента и леко затрудняват сравненията на равна база. Трудно ти е да сравниш ябълки с ябълки.

Кажете ми повече за китайските продажби. Това знак ли е, че местната конкуренция се ожесточава? Че Huawei започна да краде пазарен дял от Apple? Или пък е по-общо забавяне на потреблението в Китай?

Мисля, че тук се случват 2, дори 3 неща.

Huawei излиза напред като конкуренция.

Имаме общо глобално забавяне в продажбите на смартфони, както забелязахме и в бизнеса с персонални компютри и при Mac.

Освен това има известно отражение на цените.

Като съберем всичко това с валутния курс, известно забавяне на потреблението и конкурентната среда, трудно е да се посочи конкретен фактор, който да затруднява Apple. Те са изправени едновременно пред многобройни предизвикателства.

Дори не говорим дали забраната ще бъде разширена за повече категории потребителски стоки. Предстои да разберем много скоро. Но все още това остава тревога за Apple като цяло.