Слим очаква петрол на $98

Карла Слим, икономист за Европа, Близък изток и Африка, Standard Chartered

17:28 | 3 ноември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Дали Fitch ще последва Moody’s и S&P и ще им понижи рейтинга?

Да. Те вече имат негативна перспектива. Смятам, че след като Fitch понижи рейтинга, заедно с S&P ще останат една степен над тази на Moody’s. А те са единствената рейтингова агенция, която оценява сега Египет в диапазона С /си/.

Това също ще следим утре.

Ситуацията с ликвидността също е следена внимателно от рейтинговите агенции. А едва вчера излязоха данните за септември за нетните валутни резерви, които показаха леко влошаване след 2 месеца на подобрение.

Икономистите не могат да приемат, че ситуацията с ликвидността на Египет прави обрат, заради това влошаване миналия месец.

Другата тема в новото ви проучване е Ливан. Казвате, че икономиката им е била крехка още преди началото на конфликта, но все още намалявате прогнозата си. Кажете ми каква е новата ви позиция?

Старата прогноза се потвърди с нула процента. Забелязваме, че сега са леко под очакванията. Макар че други организации очакваха лек ръст през 2023 заради позитивния туристически сезон и възстановяването на вътрешното търсене, особено през лятото.

Ние забелязахме, че данните за PMI вече падат под 50 в края на лятото. Още преди ескалацията на напрежението.

Затова понижихме леко очакванията си за ръст в очакване на по-слаб туризъм дори и заради това, което стана досега.

Вие успяхте да видите последните геополитически събития и реториката. Като започнем с Иран, които призоваха още страни да използват енергията като оръжие, политическо оръжие. Дали тук има повече възможност за ръст на Брент? Търгува се на 85 долара за барел. Все едно няма конфликт за петролните пазари.

На петролния пазар геополитическата премия е малка. Това го забелязахме. Смятаме, че цената на петрола досега отразява само фундаментите. Прогнозата ни за 98 долара за барел за догодина се основава главно на търсенето и предлагането. Според нас предлагането е възпрепятствано, а търсенето не намалява, каквито бяха опасенията.

Така не сме включили американската прогноза за рецесия в сценария си. Окачваме забавяне, не непременно рецесия. За Китай сме малко по-конструктивни от пазарите.