Moody's Analytics за решенията на централните банки

Катрина Ел, старши анализатор, Moody’s

13:00 | 30 октомври 2023
Преводач: Силвия Грозева

Трудна седмица за инвеститорите и пазарните анализатори. Следим многобройни важни решения на централните банки.

Добър въпрос. Да разгледаме решенията едно по едно.

На този етап Фед не очаква нова промяна на лихвите. Добрата новина е, че инфлацията и трудовият пазар очаквано се охлаждат и това отнема от натиска.

При BoJ може да се очакват някакви обрати, които не са изключени. Смятам, че това е решението, което трябва да се следи много внимателно. Защото йената се оказва под такъв голям натиск от ултраразхлабената монетарна политика, която на практика е в разрез с целия свят.

Забелязваме, че обезценяването на йената предизвиква значителни проблеми. Вносната инфлация расте. Покупателната способност на домакинствата и бизнеса се оказват под натиск в резултат на продължаващата слабост на йената.

Затова BoJ е под растящ натиск да започне да ограничава още стимулите.

Кога според вас ще има значителна промяна в BoJ? Забелязахме последните данни за инфлацията. Те наистина показват, че слабостта на валутата се усеща.

Очакваме вероятно на заседанието тази седмица да положат основите на по-цялостно изтегляне на стимулите. Например може да се очаква прогнозата им за основната инфлация за тази и следващата финансова година да се повишат нагоре. Така ще положат основите на промяната. Ще кажат, че забелязват ръст на инфлацията над вълшебните 2% и догодина ще ограничим тези негативни лихви.

Смятам, че няма да стане през първата половина на годината преди да има по-агресивно свиване на монетарната политика.

Данните показват, че вътрешното търсене не тръгва нагоре, то е под натиск. Ситуацията, в която искат да запазят нещата така, за да подкрепят вътрешното икономическо възстановяване, не искат да го спират. Но в същото време искат да обърнат повече внимание на йената. Защото се отразява зле на икономиката.