Бирол: Отново има риск петролният пазар да причини голям шок

Фатих Бирол, изпълнителен директор, Международна агенция по енергетика

19:30 | 26 октомври 2023
Преводач: Петя Кушева

Вие публикувахте доклада си, в който има много наистина интересни прогнози. По какво ситуацията прилича на 1974г?

Основната прилика е отново голямата геополитическа криза в Близкия изток и отново има риск петролният пазар да причини голям шок с високи и нестабилни цени на петрола.

Сигурността на петрола е застрашена. Около една-трета от износа на световния петрол идва от този регион, особено за Азия. Така че има някои прилики между сега и преди 50 години.

Фатих, всеки път, когато сме обхванати от истинска тревога, а сега сме и във война между Хамас и Израел, говорим за границите, за риска за доставките на ирански суров петрол. За риска за останалата част от Персийския залив от тази криза Израел-Газа. Как гледате на това в момента? И какъв е рискът от голяма ескалация, както и риска за петролния пазар?

Ако една или повече от големите страни-производителки и износителки на петрол бъдат въвлечени в тази криза, имаме всички причини да очакваме, че цените ще растат не само заради намаляване на производството, на доставките и износа. Но и заради Ормузкия пролив, където минава около една трета от глобалния транзит на петрол голяма част от глобалния транзит на природен газ.

Може да се очакват значителни последствия върху пазарите на петрол и природен газ. Разбира се, ние не знаем, поне аз не знам какви ще са геополитическите събития през следващите дни или седмици, но рискът е много голям за енергийните пазари.