Близкият изток: Ударната вълна

Зиад Дауд, Bloomberg Economics

18:00 | 25 октомври 2023
Преводач: Петя Кушева

Човешката цена на конфликта между палестинците и Израел вече е висока, с хиляди жертви след смъртоносната атака на Хамас и вземането на заложници.

Ужасяващите сцени предизвикват тревожна прогноза: възможността от по-широк конфликт, който да отнеме още повече живот. По-рязка ескалация може да разтърси свят, който вече се бори с войната в Украйна и излизането от пандемията.

По-високите цени на петрола, ускоряване или забавяне на инфлацията  ще се усетят най-силно в Близкия изток, но ще се прелеят към останалия свят.  А възможността за глобална рецесия би засегнала непропорционално най-уязвимите.

Ударната вълна от Близкия изток

"Атаката на 7 октомври беше особено шокираща за Израел, защото включваше наземна атака. Нападателите от Хамас навлязоха в селищата близо до границата и повече от хиляда души бяха убити. Това беше най-лошото нападение за един ден в историята на Израел", каза Силвия Уестол, управляващ директор, Bloomberg News.

"Когато Хамас се върна в Газа със заложниците, Израел отговори с въздушен удар, което доведе до голям брой смъртни случаи. Три основни сценария могат да произтекат от тези сътресения. Най-малко вероятният е и най-лошият случай: пълномащабна война между регионалните сили", каза Алекс Уеб от Bloomberg.

1. Война между Иран и Израел

Можем да си представим директен конфликт между Иран и Израел. Ако това стане, последиците ще бъдат големи за региона. Ще бъдат големи от гледна точка на човешки жертви и ще бъдат огромни и за световната икономика.

"Смята се, че Иран финансира и подкрепя Хамас, който е обявен за терористична организация от ЕС и САЩ. Иран отрече пряко участие, но е ясно, че са подкрепяли групировката в миналото. Има преки доказателства за участието на Иран в тази атака и че беше на път да се случи. Ако Израел или други страни успеят да докажат връзката, това ще отведе конфликта в по-опасна фаза, защото би отворило възможността за пряка война на Израел с Иран", каза Силвия Уестол.