Посланик Джефри: Не може напълно да унищожите Хамас

Джеймс Джефри, бивш посланик на САЩ в Ирак и Турция

17:00 | 24 октомври 2023
Обновен: 21:00 | 24 октомври 2023
Преводач: Силвия Грозева

Смятам, че Хамас ще продължи. Остават 218 заложници по данни на Израел. Сега те се опитват да прилагат типичния си циничен номер, който в Ливан знаят от години. Да се опитват да блокират всякакви действия против себе си, особено на израелската ПВО, за да се спасят и отново да ударят Израл.

Не мисля, че ще стане, но за всички замесени това е много чувствителна тема. Най-напред за семействата на заложниците, които бяха освободени и за тези, които още са в плен.

Когато ви интервюирахме преди седмица и половина, вие ясно казахте, че спасяването на заложници не е топ приоритет на Израел, който се готви за сухопътна операция в Газа. Сега, след като четирима души бяха освободени, какво мислите?

Бях удивен. Колкото и жестоко да звучи. Не че не е важно за Израел. Те искат да спасят колкото може повече хора. Това е и една от причините за военната офанзива. Но за Израел най-важното е да унищожи Хамас като военна заплаха. Като нас след 11 септември. Ние искахме да унищожим Ал Кайда като военна заплаха.

В операцията, в която участвах беше срещу терористичната групировка Ислямска държава в Ирак и Сирия, която контролира 9 млн души и иска да ги унищожи. Те вземаха заложници, знаем го. Цели градове държаха в плен.

Как да се унищожи Хамас, след като политическото ръководство е подслонено от съюзник в Доха и съюзник в НАТО като Турция?

Не можете напълно да ги унищожите. Можете или да им навредите толкова много, както Израел направи с ливански Хизбула, които са подкрепяни от Иран през 2006г. И вече 17г. те не са направили нищо драматично срещу Израел.

Или можете да направите това, което направихме ние с Ислямска държава.

Все още има хиляди бойци на Ислямска държава в цял Ирак и .. те обаче не представляват екзистенциална заплаха за Ирак и Сирия. Те нямат територии, нямат 35000 бойци под свое командване, както беше през 2015г.

Така че няма да пълно унищожение. Израел казва, че ги унищожи всички, но няма да успее. Въпреки това ще направят достатъчно. Това е планът.