Байдън в Израел, но без втората част от срещите

Франсин Лакуа, Bloomberg Лондон, Оливер Круг, Bloomberg Тел Авив

15:00 | 18 октомври 2023
Обновен: 21:07 | 18 октомври 2023
Преводач: Мария Попова

Виждаме пристигането на президента и излизането от Air Force One.

Израел обяви, че разполага с доказателства, че взривът на болницата в Газа е резултат от неуспешна атака на „Ислямски джихад“. Хамас, групировката обявена за терористична от САЩ и Европа, обвини Израел за удара.

Днешният ден ще е особено важен, важни са и отношенията, тона на разговорите между двамата лидери и какви послания би искал реално да отправи президента.

Изключително важен момент!

По-рано днес президентът Байдън заяви че е гневен и дълбоко съкрушен и ще поиска от Националната служба по сигурността да продължи да събира информация за това какво точно се е случило.

Преди малко той пристигна в Тел Авив и несъмнено ще се опита да спаси своята дипломатическа мисия, на която е заложено много.

Всичко се случва след смъртоносната експлозия в Газа, която заплашва да потопи Близкия изток в хаос.

Ще научим последните новини от Оливър Крук, който е в Тел Авив и се намира в близост до мястото, където президентът кацна преди малко.

Какво е значението на всичко това за мисията на президента Байдън в Близкия изток?

 

Оливър Крук, Bloomberg Тел Авив: Това е напълно различно посещение, а не планираното вчера. Тази сутрин, Байдън пристига и попада в съвсем различна ситуация.

Ако първоначално президентът трябваше да постигне три цели: първата, подкрепа за Израел, втората, възпиране на действията на други действащи лица – знаете, че наблизо са два самолетоносача на САЩ и две хиляди военни са поставени в бойна готовност и третата цел, която е може би най-трудната и най-важната е свързана с дипломацията.

Тук, в центъра на Тел Авив има огромен брой журналисти, невероятни мерки за сигурност.

Очаква се след пристигането си президентът, както и Антъни Блинкен да проведат срещи с лидерите на Израел.

Но от обиколката вече липсва един жизненоважен елемент – вторият етап от посещението.

То трябваше да започне в Израел и да продължи в Йордания, където да се проведат срещи с президента на Египет Ел Сиси, с крал Абдула и президентът на палестинската автономия Махмуд Абас, но тази част от пътуването е вече отменена, заради взривената болница.

Още преди това, посещението беше много трудно, но сега то е още по-усложнено. Има редица проблеми, които остават нерешени, най-важният от които е помощта, намираща се на южната граница на Газа с Египет.

Здравните власти в Газа съобщиха, че са загинали 500 души с което убитите стават над три хиляди.

Знаем, че всички болници са силно пренатоварени, че в тях няма места и това е особено тежък удар.

Всички осъдиха този акт, но не всички посочиха виновника.

Редица съседни страни като Египет, Турция, ОАЕ, Саудитска Арабия критикуваха Израел.

Съединените щати и много от европейските лидери заявиха, че им е нужна повече информация, за да разберат какво се е случило.

Нетаняху заяви, че това не е била цел за Израел, а израелската армия показа видео записи, от които се вижда, че това е провалено изстрелване от „Ислямски джихад“. И все пак, на този етап е трудно да се каже с точност.

Темата е много чувствителна, особено след протестите в редица съседни страни, които само повишават напрежението в една и без това тежка ситуация.