Може ли САЩ да спре ескалацията на конфликта Израел-Хамас, част 2

Андреас Клут, Bloomberg Opinion

13:00 | 17 октомври 2023
Преводач: Мария Попова

Един проблем е, че действащите лица са едни и същи в няколко конфликта. Например, Иран: той подкрепя Хамас с пари и оръжие, а също и Хизбула и мрази Израел и Америка. Освен това, Иран снабдява Путин с дронове, които руснаците използват, за да бомбардират украински градове и цивилни. Китай също е съюзник на Путин и нещо като партньор на Иран и на всеки друг, за когото Пекин смята, че е против Америка и против Запада.

И Русия, и Китай са партньори на Северна Корея, която днес изпраща муниции на Русия. Не забравяйте, че всички споменати държави имат ядрено оръжие или, в случая на Иран, са много близо до създаването му.

При най-лошия сценарий Израел и неговият съюзник САЩ могат да бъдат въвлечени във война с Иран, или САЩ и НАТО да бъдат въвлечени във война срещу Русия, или срещу Северна Корея, или срещу Китай. И преди да се усетим, ще се води Трета световна война между всички тези сили.

Но не е нужно да става така. И тук е ролята на САЩ.

"Обръщам се към всички държави, към всички организации, към всеки, който обмисля да се възползва от тази ситуация… Имам едно кратко изречение: Не го правете!", каза президентът Джо Байдън.

САЩ бяха една от двете световни суперсили. После за кратко беше световният полицай, който следеше да няма големи войни, държавите да търгуват помежду си, а парите да текат накъдето трябва. Ако използваме техническия термин, Америка беше хегемон. Това на гръцки означава „лидер“.

Работата на Америка беше да поддържа ред. Но през последните години превъзходството на САЩ беше в упадък, докато Китай беше във възход, а други сили като Турция, Индия и Индонезия също оспорваха световния ред, който смятат за Западен.

Но Америка все още е най-мощната държава в света. И ако някой може да предотврати разширяването на днешните конфликти, то това е Вашингтон. Затова и сега виждате Джо Байдън, неговият държавен секретар и целият кабинет да разговарят с всички – със Саудитска Арабия, Египет, Йордания, Европа, Япония. САЩ трябва да обединят света да продължи да се съпротивлява на Русия в Украйна, да накаже Хамас, но и да предпази цивилните в Газа, да държи под контрол Иран и Северна Корея и да възпре Китай, за да не стане по-агресивен. Никоя друга държава не може да го направи. Така че, няма значение какво мислите за Байдън или Америка, би трябвало да подкрепяте Америка, за да запази мира.