Паникоф: Хамас са се готвели с месеци

Джонатан Паникоф, директор на Scowcroft Middle East Security Initiative

17:30 | 9 октомври 2023
Преводач: Мария Попова

Да се спрем на сигурността. Кажете ни какво може да се е случило, за да доведе до подобен провал в сигурността, в разузнаването?

Смятам, че анализаторите са прави като казват, че все още не знаем много. Това е провал на разузнаването, а също и провал на службите по сигурността. Този тип разследвания отнемат време и съм сигурен, че Израел, САЩ и съюзниците ще се занимаят с това след приключването на войната, след края на конфликта. Те ще се опитат да разберат как точно са пропуснали такава мащабна операция, каквато не сме виждали до сега.

Но все още не е настъпил моментът и не мисля, че за сега се отделя ресурс за това, а и не би трябвало.

Любопитното е, че вероятно не става дума само за проблем с разузнаването и тълкуването на информация, но и проблем с липсата на въображение. Тоест, така както Съединените щати никога не са си представяли, че ислямски фундаменталисти ще насочат самолети към сгради, Израел също не е преценил плановете за обстрел с парапланери, които да преминат барикадите около Газа. Смятате ли, че е възможно да се е случило точно това?

Мисля, че определено е вярно, че през последните няколко десетилетия, особено след изграждането на пропускателните пунктове за безопасност на Западния бряг, а израелските заселници се изтеглиха от Газа и там се изградиха също такива пунктове,

Израел се успокои, почувства се сигурен и беше трудно да си представи да се случи подобно нещо. Нападението се провежда  много нетрадиционно, много добре планирано. Това не е нещо, което Хамас спонтанно са решили да направят. Били са нужни месеци за подготовка, месеци на планиране. И очевидно си е струвало.

От гледна точка на Хамас, сложността на атаката е невероятно успешна, но и невероятно впечатляваща. Американските и израелските служби наистина ще трябва в бъдеще да преразгледат базовите си сценарии.