Паникоф: Иран от години финансира Хамас

Джонатан Паникоф, директор на Scowcroft Middle East Security Initiative

17:30 | 9 октомври 2023
Преводач: Мария Попова

Ако атаката се провежда предимно на юг, каква е вероятността от война на няколко фронта?

Страхотен въпрос, на който в момента израелците търсят отговор. Определено има голяма вероятност Хизбула да реши да се намеси на север. Хизбула разполага с арсенал и възможности много по-големи от тези на Хамас и те могат да нанесат удари по по-голямата част от Израел: Тел Авив, Хайфа, Йерусалим, всички големи градове. Има палестински милиции и на Западния бряг и не се знае дали и те няма да се намесят.

Действията на Израел зависят от това какво ще се случи. По време на войната от 2006, може би си спомняте, че Хамас отвлякоха израелския войник Гилад Шалит, но Хизбула не бързаше да се намеси.

Едва когато в хода на сраженията между Израел и Хамас се стигна до някои патови ситуации, Хизбула също се включи. Ако Хизбула решат, че Хамас е изложена на истински риск, че израелските военни планове са толкова крайни, че могат да обезглавят Хамас или да подкопаят непоправимо организацията и тя да не може да бъде ценен партньор, то тогава може да видим Хизбула да се намесва и на много фронтове да се поведе война каквато Израел не е виждал до сега.

Според изказвания на високопоставени членове на Хизбула и Хамаз пред Wall Street Journal, изглежда се твърди, че служители на службите за сигурност на Иран са помогнали за атаката на Хамас. Ако това е вярно, възможно ли е да се стигне до пряка война между Израел и Иран?

Въпросът е важен и трябва да се има предвид. Статията е излязла току-що и не съм видял потвърждение и в други източници. Това не означава, че не е вярна, но в известен смисъл не би трябвало да има значение дали Иран е изиграл пряка роля в планирането на атаката.

Истината е, че огромна част от парите и оръжията на Хамас идват от Иран и честно казано, за да се случи това Иран трябва да е дал някакво мълчаливо съгласие. Ако те имат и пряко участие, то определено Израел ще го вземе под внимание, а САЩ трябва да направят същото.

От години се води сенчеста война в кибер пространството, виждали сме тайнствени убийства приписвани на Израел и сегашното нападение може и да е съвсем явно, но то не променя коренно това как гледаме на иранско-израелския конфликт.