Великобритания и инфлацията, част 1

Джереми Хънт, финансов министър на Великобритания

16:00 | 5 октомври 2023
Преводач: Петя Кушева

Инфлацията намалява. Растежът всъщност е по-добър от очаквания. Но в скорошно проучване на Bloomberg повечето финансови специалисти казват, че виждат Кийр Стармър като по-благоприятен за пазара от Риши Сунак. Защо, според Вас, това е все още е така, година след Лиз Тръс?

Лизи, отговорът е, че минахме през много предизвикателен период в британската икономика и когато хората видят как плана на Риши Сунак и моя да дават резултат, ще започнем да виждаме че тези числа се променят. Когато станах финансов министър, а той стана министър-председател, инфлацията беше над 11%. Сега е намаляла до 6,7%. Това е спад от 40%.

Току-що чухме миналата седмица, че нашата икономика се е възстановила по-добре от тези на Франция или Германия след пандемията и това е заради решението, което Риши Сунак  пое като финансов министър да въведе схемата за платен отпуск, една от най-щедрите схеми в Европа.

Когато хората започнат да виждат, че това правителство e готово да поема трудни дългосрочни решения, за да направим страната ни по-просперираща, ще разберат че Консервативната партия е партията на създаване на богатство. Това ще означава, че в крайна сметка имаме повече пари за нашите ценни обществени услуги.

Говорейки за дългосрочен план, нека поговорим за HS2, защото сме в Манчестър. Вашият предшественик, Джордж Озбърн, консервативният финансов министър, повдигна въпроса как може един чуждестранен инвеститор да се довери на обещанието на консерваторите, ако не можете да дадете сигурност за HS2?

Наистина съжалявам, че ви разочаровам, но няма да мога да говоря подробно за това, защото не сме взели официално решение. В подходящия момент ще бъде направено съобщение. Винаги имаме желание да инвестираме в инфраструктура, като се очаква всеки финансов министър да иска да разбере защо изграждането на високоскоростна железница в тази страна струва десет пъти повече отколкото във Франция? Тези дискусии водим в правителството.