Как Великобритания се бори с инфлацията, част 2

Джереми Хънт, финансов министър на Великобритания

16:00 | 5 октомври 2023
Преводач: Петя Кушева

Другото голямо противоречие, което се очертава на тази конференция е намаляване на данъците. Много ваши колеги казват, че не можете да спечелите избори без тях. Майкъл Гоув иска намаляване на данъците за работниците. Но през януари казахте за Bloomberg, че Вашият приоритет е, когато е възможно, да има данъчни намаления за бизнеса. Все още ли е така?

Е, бих искал да има много намаления на данъците и вече сме отрязали бизнес данъците, когато става дума за бизнес тарифите, например. Пакетът от 13 и половина милиарда паунда, който обявих в своето есенно изявление е средно около 10% намаление. Въведохме капиталови добавки за три години, най-щедрите в света, въведени с пролетния бюджет.

Но да отговоря на въпроса Ви директно, ако искаме по-бърз растеж, а също и край на все по-високите данъци, това е възможно, но не е лесно. И ако ще го правим, трябва да улесним растежа на бизнеса. Трябва да харчим парите на данъкоплатците по-ефективно. Трябва да реформираме социалната държава.

Това са трудни решения, но са решения, за които Риши Сунак и аз сме готови, защото изборът в британската политика е между партия, която иска да намали данъчната тежест и Лейбъристката партия, която не го прави.

Значи искате да намалите данъчното бреме. Колко пространство ви трябва, за да прецените, че е възможно да се намалят данъците?

Е, в момента изобщо нямаме пространство.

Колко ще ви трябва?

Е, каквато и да е цената на намаляването на данъците. Но нямаме това пространство, защото, всъщност от пролетния бюджет, нашите лихвени плащания по дълга са се увеличили, тъй като пазарите оценяват дългосрочния дълг по-скъпо отпреди.

Но има и друга причина защо не е подходящият момент за големи намаления на данъци и тя е още по-важна, защото ще бъдат инфлационни. Ако сложим пари в джоба на хората, те ще ги изхарчат и след това цените ще се покачат. А точно в момента обръщаме вълната на инфлацията. Не бихме искали да отидем в обратна посока.