Пазари Азия, 4 октоммри 2023

Ейдриън Вон, Bloomberg Хонконг

13:40 | 4 октомври 2023
Преводач: Мария Попова

 

Акциите в Азия се сринаха, когато ускорената разпродажба на американски държавни облигации предизвика хаос в региона и тласна нагоре цените на заемите, обремени валутите и измести акциите по посока на техническа корекция.

MSCI Asia Pacific се понижи за трети ден и изгуби 1,8%, а спрямо пика му през юли спадът възлиза на над 10%. Глобалната разпродажба на държавни облигации тласна доходността по японските 5 годишни облигации до десетилетен връх. В началото на борсовия ден в САЩ, йената поскъпна от най-ниското си ниво от година насам и надскочи нивото от 150, но по време на азиатската сесия йената се търгуваше на 149 за долар. Това накара някои инвеститори да се питат дали правителството не се е намесило в подкрепа на йената. Японски официален представител отказа да коментира дали е имало намеса. Няколко централни банки в Азия направиха изявления. Тайван обяви, че в случай на нужда ще се намеси, за да модулира движението на валутата. Индонезийската централна банка обяви, че ще купува облигации, за да помогне за стабилизирането на рупията.

Новозеландският долар поевтиня след като централната банка запази лихвите непроменени и даде вяла прогноза за икономически растеж.

Ейдриън Вон, Блумбърг, Хонконг.