Китай прибира всички панди от САЩ

Шери Ан, Хайди Уотс, Bloomberg

08:00 | 30 септември 2023
Преводач: Петя Кушева

 

Имаме тъжни новини от американските зоологически градини. Изглежда китайските панди ще си тръгнат от Америка. Говорим за някои от най-популярните атракции в зоологическите градини на Вашингтон, окръг Колумбия, без да пропускаме Атланта, Мемфис и Сан Диего. Аз лично не съм ги виждала. Бих се радвала да ги видя... Вижте ги. Кой не иска да види пандите? Това просто ни прави щастливи. Но изглежда, предвид продължаващото напрежение между Вашингтон и Пекин, тях няма да ги има след като 50г бяха тук, в Съединените Щати.

Все още имаме една двойка гигантски панди, останали в южното полукълбо. Те са в зоологическата градина на Аделаида. Не съм ги виждала, но съм виждала панди в Хонконг.

Толкова е интересна тази концепция за панда дипломацията, която бе усъвършенствана от Пекин. Пандите се дават под наем. Знаем, че тези споразумения са склонни да се удължават обикновено на всеки три години.

Пандемията, както знаем, предизвика известен хаос по отношение на някои от тези панди по целия свят, не само в САЩ. Знаем, че една холандска панда наскоро също се завърна у дома си в Китай.

Пандемията наистина преобърна някои от плановете за евентуалното им завръщане. Има много теории дали това е случай на обратна панда дипломация или е поради влошените отношения между Вашингтон и Пекин. Но това е вид наказание  за американската публика, да не получава своята дневна доза радост с тези панди.

Може и просто да се дължи на успеха на програмата за отглеждане на панди у дома и вече да не чувстват необходимост да развъждат пандите в чужбина и затова ги връщат у дома.

Но със сигурност намирам идеята за панда дипломацията за очарователно. Предполагам, че времето ще покаже, Шери. Но ако видим значително подобрение във връзките между САЩ и Китай, може би преди декември ще има удължаване на заемането им и може би ще ги видим.

Това може да е пътят към пробив в отношенията. Но това наистина е краят на една ера, нали? САЩ получиха първите си панди, когато Ричард Никсън нормализира отношенията с Китай през 70-те години. Така че наистина това е краят на една ера за пандите в САЩ.