Разпадът на имотния сектор в Китай, част 4

Джон Лиу, Bloomberg

20:00 | 2 октомври 2023
Преводач: Мария Попова

Фу Лингий от Национално бюро по статистика казва, че Китай има значителни предимства по отношение на големия потенциал на вътрешния пазар, силни основи на индустрията и сфери, които могат да продължат да растат. "Дългосрочната прогноза за нашата икономика остава позитивна, казва Фу.

80% от богатството на средно статистическите китайски домакинства се състои от тяхното жилище. Когато цените на жилищата се понижат, те се чувстват бедни, харчат по-малко, а това е истинско бреме за икономиката през тази година. Има рискове за финансовата система, които започват да се забелязват. „Жонрон“, един от големите тръстове в Китай, който управлява трилион юана не успя да плати някои от продуктите си, когато станаха дължими, защото са дали големи заеми на предприемачи и на тях самите не им е платено.

Ако започнем да забелязваме проблеми в китайските банки, ако за Китай има опасения от момент като при Лиймън, тогава е възможно глобално бягство от риска на финансовите пазари. Няма да пострадат единствено Австралия, Чили и другите производители на суровини, а и големите финансови центрове в Съединените щати, в Лондон и на други места.

Когато Lehman Brothers се срина през 2008, това беше началото на глобалната финансова криза.

Има някои важни разлики между случилото се тогава и това, което се случва в Китай днес.

Банките в Китай са много по-директни в работата си отколкото умниците от Уолстрийт, които причиниха глобалната финансова криза. Китайската банкова система разполага с много богати източници на финансиране и зад тях неотстъпно стои правителството. Дали това е гаранция, че Китай ще избегне финансовата криза след срива на сектора на недвижимите имоти? Не, но им дава шанс за оцеляване.

Ако китайската икономика изпадне затруднение, последиците ще достигнат всяко кътче на света и ще засегне всеки чийто доставчик или краен потребител е Китай. В геополитически аспект, отслабената китайска икономика може да принуди Пекин да преосмисли позициите си в съперничеството с Вашингтон. А ако другите държави започнат да се питат дали Китай е суперсила приближаваща се до своя пик, то отношенията на света с Пекин могат силно да се преосимслят.