Каталунският проблем преследва испанската политика

Бен Силс, Bloomberg

19:00 | 27 септември 2023
Преводач: Мария Попова

Днес е първото гласуване за избрания лидер на опозиция и изглежда то ще е в негова полза. Защо тогава въобще си прави труда?

Смятам, че става дума за спазване на стъпките от процеса, но също и за уважение към политическия етикет. Фейхоо спечели изборите и смята, че има законни претенции към поста на министър председател, а за да си гарантира това, той трябва да премине през гласуване дори и да знае, че няма достатъчна подкрепа в Парламента, за да спечели.

Каква е ролята на каталунското движение за независимост във всичко това? Знаем, че в Испания има значителен регионален национализъм. Това накъде накланя везните?

Гласовете, които вероятно ще дадат възможност на Педро Санчес да претендира за трети мандат ще дойдат от една от каталунските сепаратистки партии.

Санчес сключва сделка с тях с обещанието вероятно да ги амнистира след незаконния референдум, а това ще позволи на техния лидер да се завърне от Брюксел.

Но като цяло, каталунският проблем преследва испанската политика през последните може би вече 10 години и е двигателят на разцеплението между двете партии, които до скоро управляваха страната.