Парагвай е отворен за инвестиции от Китай, част 1

Карлос Фернандес, министър на финансите на Парагвай

19:00 | 26 септември 2023
Преводач: Петя Кушева

Парагвай доста умело балансира с големите световната сцена.  Какви конкретни търговски отношения и инвестиции да очакваме от Парагвай и Тайван?

Много от тях са интересни не само за суровинния сектор на страната, защото сме добър доставчик на храна и следователно допринасяме за продоволствена сигурност на света.

Но сега искаме да разнообразим икономиката на производството. Имаме нещо, което ще бъде ключово за света - възможност за производство на зелен водород. Тъй като имаме и двата необходими компонента.

Имаме достатъчно вода, защото сме насред един воден резервоар и сме една от малкото държави, които всъщност имат излишък на предлагане на електроенергия. Имаме и двата компонента, които са подходящи за производство на зелен водород.

Каква е конкретната цел в момента? Защото говорихме за зелен водород за големи икономики като Чили и Бразилия, но когато става дума за влагане на пари и инвестиции, това е различен въпрос. Какво очаквате тази година и следващата?

Вече имаме хора, които инвестират прие нас. Така че имаме някакво производство на зелен водород, но не е само като алтернатива на петрола. Не. Това, което си мислим е нещо малко по-подходящо за парагвайската икономика, която произвежда зелен тор, така че това е различен продукт.

Не трябва голямо количество енергия, но ще бъде добре за целия регион, който е голям производител, а също и потребител на торове. Ще произвеждаме зелен тор, за да се го продаваме в региона.