Пауъл: Има път към мекото приземяване

Джером Пауъл, председател на Фед

13:00 | 21 септември 2023
Обновен: 16:36 | 21 септември 2023
Преводач: Мария Попова

Преминахме от една много тясна пътечка до меко приземяване, до нещо различно. Бихте ли определили мекото приземяване като базово очакване?

Не, не. Не бих го направил. Какво бих могъл да кажа за това? Винаги съм считал, че мекото приземяване е възможен резултат, че има път към мекото приземяване. Мислил съм си го и съм го казвал още откакто поехме по този път. Но ако пътят е тесен и криволичещ, то в крайна сметка решаващи могат да са фактори, които са извън нашия контрол.

Но наистина смятам, че е възможно. Освен това… Освен това си мисля, че именно по тази причина ние сме в позицията да можем отново да се придвижваме внимателно.

Ние ще възстановим ценовата стабилност. Знаем, че трябва да го направим, обществото разчита на нас да го направим и знаем, че трябва да го направим, за да имаме един трудов пазар към какъвто се стремим: продължителен, устойчив период на условия на трудовия пазар, които са от полза за всички. Знаем това.

Фактът, че стигнахме толкова далеч ни позволява наистина да продължим внимателно, както казах нееднократно.

Това е целта, която се опитваме да постигнем. Не бих искал да ограничавам вероятността за това с колебания. Не зависи от мен.