Burberry за бранда, туристическите продажби и седмицата на модата

Джонатан Акеройд, Burberry

10:00 | 20 септември 2023
Преводач: Петя Кушева

Преименували сте станцията на метрото Бонд стрийт на Бърбъри стрийт. Това ангажимент към Обединеното кралство ли е?

Да, разбира се. Обявихме, че ще се установим в Лондон. Ние сме голяма британска марка и затова ще празнуваме много повече. И в първия ден на Седмицата на модата в Лондон, какъв по-добър начин от това да превземем една от най-известните метростанции, като я наречем Burberry Street вместо Bond Street. Страхотни инициативи имаме, много други неща стават в столицата. Всички трябва да бъдат много наясно, че в понеделник имаме шоу. Супер вълнуващо е.

Целта ви е да се доближите до своите клиенти и потребители ли?

Да, имаме нов креативен директор, Даниел Лий, който, вярвам, че е един от най-големите творчески таланти на нашето поколение. Ние сме изключителни късметлии, че го имаме и е в унисон с моята визия, че трябва да празнуваме това, че сме британци. Това е добра възможност за нас, да започнем да говорим много по-силно на родния си пазар. А след това, следващият месец се преместваме в Сеул. Правим много подобни неща в Сеул, а след това в Шанхай и после обратно в Ню Йорк. Така че ще правим събития в няколко града.

Как върви бизнесът в Обединеното кралство?

Обединеното кралство, очевидно е нашият вътрешен пазар. Току-що отворихме четвъртия си магазин в Лондон. Обновихме магазина си на Бонд Стрийт, който е фантастичен, много вълнуващ и да, настроени сме много положително. 

Вашият председател критикува правителството за това, че не помага на луксозните компании или компаниите за търговия на дребно с възстановяването на ДДС. Имате ли загуби?

Не, като цяло, в световен мащаб, нашите туристически продажби очевидно се увеличават през последните няколко години, което е положително. Това е добра тенденция.

За съжаление, има разлика между ръста на туристическите ни разходи в континенталната част на Европа в сравнение с Обединеното кралство, което е разочароващо, особено като се има предвид, че това е нашия домашен пазар.

Ще продължим да говорим за това. Смятаме, че вероятно след Брекзит това е би било възможност. Щеше да е възможност да доведем повече туристи. Надяваме се, че скоро нещата ще се променят.

Ще се вслуша ли правителството?

Надявам се. Можем да продължим да говорим. Не само ние. Мисля, че има големи усилия да продължим да го дискутираме поради разочарованието от него. Но също така се концентрираме да честваме нашата марка тук, на Седмицата на модата в Лондон. Все още има много работа.

А липсват ли ви китайските туристи в Лондон? Те другаде ли харчат и имате ли загуба на приходи?

Не бих казал, че ни липсват. Както казах, като цяло ръстът на туристите е впечатляващ в световен мащаб. Разпространява се в световен мащаб. Дори и в Обединеното кралство.

Когато погледнете зоните на растеж,  къде се справяте особено добре, в кои региони?

Резултатите ни от първото тримесечие все още показват добър растеж в Европа, така че Европа е силна. Също така много позитивен ръст в Югозападна Азия и Китай.