Директорът на Arm за големите промени в технологиите

Рене Хаас, главен изпълнителен директор на Arm

16:30 | 18 септември 2023
Обновен: 18:56 | 18 септември 2023
Преводач: Мария Попова

Изкуственият интелект е навсякъде. Ако това е входно устройство като асистент или Alexa, или автономен автомобил, то всичко е изкуствен интелект, който вече е и в облака и центровете за данни заради разрастването на NVidia. Компанията обяви новия си проект Grace Hopper, който е базиран на Arm. Така че Arm е навсякъде където има изкуствен интелект.

Имаме и уникален бизнес модел, който ни дава възможност да имаме много добра видимост за бъдещето и използването на продуктите ни от хората. Що се отнася до увереността ни в прогнозите, то тя е много висока по отношение на темповете ни на растеж и устойчивостта им.

Доколко бяха разтревожени инвеститорите за Китай и вашата експозиция?

Досещате се, че имаше много въпроси относно Китай предвид геополитическата ситуация. Нашият бизнес там си прилича в голяма степен с бизнеса ни навсякъде по света. Имаме отличен растеж при центровете за данни, имаме отличен растеж в автомобилната индустрия – Китай е много силен в електромобилите. Така че, за нас там е чудесно. Имам същите главоболия каквито има и всеки друг директор на технологична компания, но разлика няма.

Смятате ли, че натискът ще се засили сега, когато сте публична компания? Бяхте назначен в  Arm през 2013, когато фирмата беше публична, но от 2016 не сте били на пазарите. Какви са промените за вас като лидер този път?

Някои от нещата, които ще трябва да правим като публична компания са различни – тримесечните отчети на печалбите, стремежът да осъществяваме ангажиментите си по тях. Но Arm не е бизнес, който се измерва от тримесечие на тримесечие. При нас измерването е на година, на десетилетие и дългосрочната визия е нещо, на което аз много държа и ще продължа да управлявам компанията по същия начин независимо дали е публична или не.

Имате много ключови инвеститори, които са и ваши клиенти – Apple, TSMC, Intel, които имат големи дялове в компанията. Каква е тежестта на техните гласове спрямо гласа на Сон? Сигурно ежедневно се чувате с директора на SoftBank.

Да, едно от предизвикателствата за индустрията ни и за Arm е че ние сме навсякъде. Нещата няма да се случват, ако не играем спортсменски с останалите. Затова трябва да чувстваме ангажимента на стратегическите ни партньори и да сме сигурни, че успяваме с баланса, тук включвам и Масайоши Сон, нашият основен акционер.

Мислите ли, че той ще иска повече акции на Arm да са на пазара? Вие искате ли това да стане?

Разговарям доста често с Маса, но не толкова за ежедневните задачи, колкото за дългосрочната ни визия, за споделената ни страст по бъдещето и каква може да бъде тази компания в дългосрочен план. Не очаквам това да се промени с превръщането ни в публична копания.

Ще излезете ли на борсата в Лондон? За тях денят беше противоречив?

Очевидно започнахме с Ню Йорк, но ние сме много горди с британските си корени и ще обмислим това в бъдеще.

Някакъв конкретен срок?

Не и такъв, за който да говорим сега. Опитвам се да оцелея до края на днешния ден!