Бербок за войната в Украйна, част 2

Аналена Бербок, министър на външните работи на Германия

18:30 | 18 септември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Имахте ли усещането, че ще ви подкрепят? Че ще гласуват закон за повече помощ?

Мисля, че е важно доверието. Затова не говоря за дискусиите като цяло. Но си съставих много разнообразна картина. Усещането ми е, че има разбиране колко важна е сегашната подкрепа. Затова си тръгнах от Тексас и Вашингтон доста позитивно настроена.

Обаче понеже познавам политиката, знам, че не ми е работа като външен министър от чужда страна да се включват във вътрешни дебати.

Въпреки това при близостта, в която работихме заедно в последната година и половина, канцлерът и президентът Байдън, но и самата аз с колегата ми Тони Блинкен, мога да кажа, че не бива да се подценява важността на момента. Не сме виждали преди такова нещо в политиката.

Събудихме се един ден и светът беше напълно различен след инвазията на Путин. А после трябваше да се доверим и да разчитаме на партньорите и приятелите си.

Наистина съм благодарна, че ние, европейците, германците успяхме да го направим в последната година и половина заедно с тази американска администрация.

Какво става с потенциалната германска помощ за Украйна? Вие бяхте неотдавна в Киев и вашият колега там, Димитри Кулеба изрази разочарованието си от Германия. Че още не праща ракети Тор. Той каза, че Германия губи време. Това е цитат. Защо Германия не иска да го направи?

Не е Германия. Ние сменихме курса на 180 градуса преди година и половина. Преди, поради историята ни и Втората световна война, заради Холокоста, ние не подкрепяхме страна в конфликт с военно оборудване. Но в този момент разбрахме, че трябва. Иначе нямаше да има подкрепа за жертвата.

Затова напълно сменихме курса.

И както знаете, в демокрацията, това е нещо важно и сериозно. Но ние искахме да го направим и го направихме.

Така например променихме бюджета и сега изпълняваме целта от 2% военни разходи на НАТО. Снабдихме Украйна с танкове Леопард, със системите за ПВО ИРИС – най-сложното оборудване. Същевременно видяхме колко е важен ИРИС за защитата на Киев и електроенергийната мрежа.

Но не можеш само да обещаваш, тези неща трябва да действат на фронта. И успяхме да отговорим на предизвикателството.

Затова със системата на далекобойни ракети трябваше да се справим така, че да успеем. Трябваше да извършим цялата законова работа около тази помощ. И сега успяхме.

На пресконференцията казах, че напълно разбирам. Имам две деца. Разбирам какво щеше да е, ако живеех в тази военна зона. Затова съм напълно наясно колко е важно постоянната ни военна подкрепа.