Пателис: Гърция ще спазва фискалната дисциплина, част 3

Алекс Пателис, главен икономически съветник на министър-председателя на Гърция

15:00 | 12 септември 2023
Преводач: Силвия Грозева

 

 

Кажете ни повече за един от елементите в програмата на премиера от предизборната му кампания. Той обеща да увеличи заплатите и пенсиите. С този ръст, който забелязвате в гръцката икономика ще бъде ли възможно? Вие оставате една от страните с най-висок дълг в Европа. Как може да се направи пенсионната реформа?

Вярно е, че съотношението на гръцкия дълг към ВБП е по-високо, но това скрива някои от много добрите ни черти. Ние имаме един от най-големите матуритети на дълга, над 20г и това не се е променяло в последните години. Освен миналата година постигнахме най-големия спад на съотношението дълг към БВП от всяка друга страна в света.

Най-важното тук е ръстът.

Имаме много реформи, които направихме в миналото и много, които предстоят. Например дигиталната реформа, която тече сега. Зеленият дневен ред, който споменах.

Премиерът тези дни ще обяви на панаира в Солун за повече мерки в борбата с избягването на плащане на данъци, както правосъдна реформа за ускоряване на системата. Всичко това се прави с цел да се изравним с Европа.

В последните десетилетия Гърция се опитваше да остане в еврозоната. Това десетилетие искаме да се изравним с Европа във всяко едно отношение, включително и по заплати.

Докладът за БВП за второто тримесечие показа ръст на номиналната работна заплата от 7% за година. Това започва да се усеща. Безработицата спадна до многогодишно дъно.

Но ни трябват още реформи в бъдеще.