Воденото от саудитците рали на петрола може да продължи

Сю Кийнън, Bloomberg

19:30 | 11 септември 2023
Преводач: Мария Попова

Петролът има две поредни седмици на печалби.

С едно леко отстъпление в Азия.

Според анализаторите бичият период не е приключил. Зад явлението те виждат Саудитска Арабия, с която САЩ и администрацията на Байдън нямат добри отношения, да се съюзява с Русия и да удължава започналите през юли доброволните съкращения в производството до края на годината.

Това наистина даде силен тласък на цените на петрола. На Bloomberg терминала виждаме увеличаване на залозите за петрол от 100 долара на барел, макар някои банки, като JP Morgan да остават предпазливи.

Те смятат, че няма вероятност суровият петрол да достигне 100 долара на фона на ограниченото търсене. Но анализатори и инвеститори твърдят, че затягането на пазара е съвсем реално.

Международната агенция по енергетика каза, че глобалното потребление на петрол през юни е било на рекрдните103 милиона барела на ден. През следващия месец Саудитска Арабия намали производството до две годишно дъно от 9 милиона барела дневно.

Ето и графиките за цената: след 1 юли Брент е поскъпнал с около 20%, покачването е 9% на борсата в Ню Йорк.

С почти същите стойности поскъпва и дизеловото гориво, защото Русия обяви, че намалява и износа си на дизел. Имаше надежда, че със смяната на сезона ще намалее напрежението на пазара, но дефицитът в края на годината прогнозиран от МАЕ изглежда толкова сериозен колкото и през лятото.

Един суровинен анализатор обобщи ситуацията така: „Нашите модели на предлагане и търсене показват голям дефицит, защото съкращенията на саудитците имат по-голямо значение отколкото съкращенията на други държави, защото когато те кажат, че ще го направят, наистина го правят.“

Изглежда, че всичко се развива точно така както се надяваше Саудитска Арабия – ключовият играч в картела ОПЕК+ - те искаха да защитят и тласнат цените нагоре и явно това получаваме.