Големите банки в САЩ искат служителите в офиса

Айша Гани, Bloomberg

15:15 | 4 септември 2023
Преводач: Мария Попова

 

От Уолстрийт до лондонското Сити големите банки все по-сериозно се опитват да накарат персонала да се завърне в офисите.

Директори като Джейми Даймън твърдят, че банкерите трябва да се пред погледа на всички и да се срещат лице в лице с клиентите. Те смятат, че това създава културата на една компания и улеснява сътрудничеството.

Финансовите фирми оказват натиск върху онези, които отбягват присъствената политика. Управителите на Citigroup напомнят на служителите с чести необяснени отсъствия каква е позицията на фирмата по работата в офиса. Goldman Sachs също заявява на служителите си, че фирмата очаква те да присъстват пет дни в седмицата.

Европейските банки имат по гъвкав подход. Deutsche Bank смята, че служителите могат да работят дистанционно до 60% от времето. UBS са решили, че някои служители могат да работят изцяло дистанционно. А BNP Рaribas има свой модел и разрешава на персонала да работи дистанционно 50% от времето.

Очевидно, като настояват за присъствие в офисите банките вървят по острието на ножа. Предварителни данни показват, че такива правила могат да се обърнат срещу тях. Анкета на Deloitte разкрива, че две трети от финансовите служители, които работят дистанционно са заявили, че ще напуснат, ако трябва да ходят в офис пет дни в седмицата.