БРИКС покани Рияд, Иран и още 4 страни

Дженифър Забасаджа, Bloomberg

04:00 | 28 август 2023
Обновен: 13:13 | 29 август 2023
Преводач: Мария Попова

Интересно е това разширяване. Научихме, че и Саудитска Арабия може да се присъедини към общността на БРИКС. Си Дзинпин говори в момента. Кажете ни нещо повече.

И двамата с вас разговаряхме скоро с Джим О`Нийл, който каза, че присъединяването на Саудитска Арабия ще е изключително важно.

В момента текат изказванията на лидерите и тук се говори, че не само Саудитска Арабия и ОАЕ ще се присъединят, а общо шест държави.

Само за ден държавите се увеличиха от четири на шест. Научихме, че те ще са Етиопия, Иран, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Индонезия и Египет. Всички те ще се включат в блока БРИКС.

Сирил Рамафоза каза, че те ще бъдат приети за членове от януари 2024. В момента лидерите говорят за връзките, които всяка от техните държави има с новите бъдещи членове на БРИКС и как виждат развитието на многостранното им сътрудничество.

Сега държавните глави обсъждат и другите резултати от срещата на върха. Сирил Рамафоза каза, относно евентуалното изявление по повод на общата валута – тема обсъждана нашироко преди срещата – че лидерите са възложили на финансовите министри и централните банки в държавите си да обсъдят приоритетно въпроса преди следващата среща.

Темата няма да присъства във финалната декларация, но споменатите шест държави бяха официално утвърдени като кандидати за влизане в БРИКС.