Bundesbank ще реши за лихвите през юли на база на данните

Йоахим Нагел, президент на Bundesbank

20:56 | 18 юли 2023
Преводач: Петя Кушева

Г-н президент, казвал сте преди, че може да са необходими още повишения на лихвите след юли, но напоследък и Вие предполагате, че трябва да се водим повече от данните. По-малко ли сте убедени, че ще трябват повишения на лихвите след юли?

Бях убеден, че постигнахме много през последните 12 месеца. Имахме осем повишения. Виждаме резултата от това, което направихме през последните 12 месеца. И нека кажа, че има голяма вероятност при срещата ни през юли да трябва да ги повишим. Очаквам още 25 базисни пункта повишение на юлската среща. Освен това, управителният съвет се споразумя, че ще чакаме данните, така че имаме кратка лятна ваканция и на срещата през септември ще го направим според това, което ще ни кажат данните.

Но когато става въпрос за базовата инфлация, има ли усещане, че е достигнала връх или може да има още изненади?

Базовата инфлация е доста устойчива и предполагам, че това е изненада за всеки. Вероятно това е валидно не само за еврозоната и важи повече или по-малко за всички развити страни. Тя не се понижава, както може би в предишни цикли. Но вярвам, че на по-късен етап от тази история с инфлацията също ще видим, че и базисната намалява. Но както казах, трябва да изчакаме данните. Твърде рано е да се обяви победа, когато става въпрос за инфлацията.

Има ли нещо, което може да причини изкривявания еднократно, например транспортните отстъпки в Германия? Може ли те да причиняват някакви изкривявания?

Трябва да бъдем нащрек за всякакви изкривявания, за които можем да се сетим. Но в момента изглежда виждаме първите последици от това, което направихме през последните 12 месеца. Вече споменах за това и съм доста уверен, че повече или по-малко можем накрая да спечелим тази битка.

Преди няколко седмици казах, че инфлацията е алчен звяр. Използвах този образ, за да опиша кристално ясно, че се нуждае от нашия ангажимент. Трябва да сме упорити, за да се борим срещу инфлацията, защото този алчен звяр все още е много гладен.

Но съм уверен, че можем да го укротим и накрая и ще докараме инфлацията до нашата цел.