Джим Чалмърс: Инфлацията в Австралия се успокоява

Джим Чалмърс, министър на финансите на Австралия

20:36 | 18 юли 2023
Обновен: 20:56 | 18 юли 2023
Преводач: Силвия Грозева

Инфлацията се успокоява в Австралия и ние се радваме, но остава по-висока за по-дълго време отколкото искаме.

Инфлационното ни предизвикателство е подобно на това, пред което са изправени много страни от Г-20. В нашия случай пикът й бе около Коледа и оттогава се успокоява, но остава основното предизвикателство за нашата икономика.

Това, което трябва да направим, което правим и насърчаваме други страни да направят е докато усилията ни са насочени към основната битка с инфлацията, която е много важна, да работим и по въпроса как да инвестираме в поставяне на основите за бъдещ ръст.

Да са сме готови като излезем от този спад в икономиките ни.

Необходими ли са още повишения при сегашната ситуация?

Ще видим. Аз си гледам работата – да намаля някои натиск от ръста на разходите за живот за хората, без да добавям към инфлационния натиск.

Централната банка на Австралия каза, че това се изпълнява от бюджета и икономическия ни план.

Австралия е световен лидер в това отношение. Открихме начин да намалим разходите за живот и в същото време да поправим бюджета си.

Поправката на бюджета означава да подобрим доста значително първия излишък от 15г, но не за сметка на помощта за разходите за лекарства, наемите, за които говорихме и някои други разходи за живот, които правят живота на хората по-труден. Докато в същото време работим по инфлационното предизвикателство.