BIS: Високите лихви може да се отразят на кредитирането

Агустин Карстенс, генерален мениджър на BIS

13:05 | 27 юни 2023
Преводач: Силвия Грозева

Причината да има политически натиск е защото инфлацията се оказва много трудна за овладяване. Защо е според вас е толкова трудно да се овладее? И защо отнема толкова време? Защо пренасянето на политиките става толкова бавно в момента? Защо не забелязваме как всички тези повишения на лихвите да се отразяват на икономиката и да се проявяват по-силно и по-бързо?

Всички знаем, че икономическите политики се отразяват на икономиката със закъснение. Голяма част от затягането на монетарната политика може би още не се е отразило върху цените.

Това не е гаранция, че направеното досега ще успее.

Затова е много важно централните банки да останат много бдителни и да реагират бързо, ако решат, че е нужно повече.

Надявам се през следващата година или там някъде да забележим много по-ясни доказателства, че инфлацията се понижава.

Какво става тогава, ако лихвите останат по-високи по-дълго време? Как ще бъде за реалната икономика и класовете активи? Кое ви тревожи най-много?

Определено ще имаме по-високи лихви, отколкото сме свикнали в последното десетилетие. Няма нужда да са много по-високи.

Бих казал, че важното е точно инфлационният премиум в лихвите да не се задълбочи. За тази цел ни е нужен бърз ефект от монетарните политики върху инфлацията.

Точно за да не се окажем с икономика на много по-високи лихви, това е основната причина – да намалим инфлацията колкото може по-бързо.

В миналото много периоди на висока инфлация са били последвани от банкови кризи, нали така? При това, което вече стана – банковите смущения в САЩ и Европа, дали вече всичко свърши?

Не бих казал, че всичко е приключило. Мога да кажа, че мислим сравнително уверено, че банковата система като цяло е здрава.

Преминахме през много упражнения, стрес тестове на банките и др. Дори в светлината на последните колапси на някои институции. Проблемите бяха по-скоро необичайни. Но сте права, когато има повече финансов стрес и затягане на финансовите условия, може да станат някои аварии.

Последиците от по-високите лихви може да се отразят на кредитирането. Определено да засегнат оценките на някои активи на банките и това може да доведе до някои усложнения.

Така че да, има по-висок риск за този тип финансова стабилност, когато лихвите са по-високи.

Интересно, че по време на банковите смущения Китай бе обявен за убежище по отношение на банките. Тяхното икономическо възстановяване разочарова. Какви са последиците от това?

Глобалният ръст ще бъде по-нисък и определено ръстът е добро лекарство за много от проблемите, които виждаме.

Ако имаме по-висок ръст, ще има по-добри платежни условия. Освен това общото предлагане, ако се повиши още, ще доведе до адекватно предлагане на много продукти и услуги. Това ще доведе до по-малко инфлация.

Така че мисля, че е много важно Китай възможно най-бързо напълно да се възстанови.