easyJet очаква Airbus да има 3-4г затруднения за с поръчките

Йохан Лундгрен, директор на EasyJet

11:30 | 23 май 2023
Преводач: Петя Кушева

Йохан, ако Ви попитам за експанзията в Обединеното кралство. Ангажирахте се да развивате Бирмингам като база. Вече летите до там и от там до около 10 различни места. Какво означава това за доверието в Обединеното кралство? Какво можете да ни кажете за това?

Да, напълно сте права. Това е знак за доверие в Обединеното кралство и, както отбелязахте, летим до и от летище Бирмингам от 2007 г.  Виждаме, че то нарасна от гледна точка на ефективността. Освен това Бирмингам е втория по големина град в Обединеното кралство. И с трите допълнителни самолета, които базираме, това е база която ще поддържа 1200 работни места. Ще имаме около 16, 17 процента пазарен дял следващото лято. Много сме развълнувани от това. Както казахте, това е първата база, която отворихме в Обединеното кралство преди повече от десетилетие.  Наистина сме развълнувани от това.

Казвате, че увеличавате капацитета. Ще добавите още самолети. Обсъждахме, че основните ви конкуренти правят същото. Вярвате, че в Обединеното кралство има допълнителен поток от милион места това лято, както споменахте. Притеснявате ли се от излишния капацитет, който влиза в системата и как ще се отрази това на доходността?

Интересен въпрос. Както Airbus, така и Boeing потвърдиха, че срещат предизвикателства по отношение на изпълнение на поръчките си. Смятаме, че в това отношение сме в добра позиция.

Ние сме един от най-големите клиенти на семейството на Airbus 320. Вярваме, че ще бъдем в състояние да смекчим всички предизвикателства, които могат да възникнат. Но като цяло ще видите, че доставките от производителя ще бъдат относително ограничени през следващите три, четири години. Разбира се, това ще окаже положително въздействие върху средата на доходността.

Стига да видим, че търсенето, което е силно, продължава да бъде силно. И само поради тази причина, както казах по-рано, не мисля, че сега се дължи на натрупаното търсене след пандемията и вдигането на ограниченията на пътуването. Смятам, че възгледите на хората за пътуванията се промениха.

Сега това е по-скоро приоритет в сравнение с ремонта на дома или излизането на вечеря или правенето на други неща. Сега 45% от британските потребители казват, че е по-вероятно да резервират в нискотарифна авиокомпания. Това означава, че хората се насочват към стойността, което е точно това, което сме виждали в други времена, когато е имало предизвикателства за домакинствата. Вярваме, че тази среда по отношение на търсенето ще се задържи.