Фед обяви, че икономиката е замръзнала в последните седмици

Майкъл Маккий, Bloomberg

10:30 | 20 април 2023
Обновен: 17:31 | 20 април 2023
Преводач: Петя Кушева

 

 

Нека сега преминем към доклада в Бежовата книга на Федералния резерв, който бе публикуван и да разгледаме заглавията с икономическия ни кореспондент Bloomberg Майк Маккий. Майк, какво имаме?

Ще обърнем малко повече внимание на този въпрос заради ситуацията в банковия сектор през март.

Бежовата книга казва, че общата икономическа активност не се е променила особено през последните седмици.

Но отбелязват, че обемът на кредитирането и търсенето на заеми като цяло е намалял при потребителите и бизнеса.

Няколко района отбелязват, че банките затягат стандартите за кредитиране на фона на повишената несигурност и опасения за ликвидността.

Възможно е да има заразяване. Ще трябва да видим дали ще се прояви в данните за кредитирането след няколко седмици.

В Бежовата книга се казва също, че „очакванията за бъдещия растеж също са останали непроменени“. В два района прогнозите са се влошили.

Потребителските разходи като цяло се оценяват от стабилни до лек спад. Растежът на цените се отчита като умерен. Продажбите на автомобили са стабилни като цяло.

Само няколко района отчитат подобряване на продажбите и производствената активност е широко непроменена и дори понижена, въпреки, че веригите за доставки започват да се подобряват.

На пазара на труда, растежът на заетостта се забавя донякъде през този период. В Бежовата книга се казва, че малък брой фирми съобщават за масови съкращения. И не забравяйте, че не сме видяли това още от заявленията за помощи при безработица.

Тези съкращения бяха съсредоточени в подгрупата на най-големите компании. Някои други фирми предпочетоха да наемат само за критично важни длъжности. Някои източници съобщиха, че пазарът на труда е станал по-малко затегнат, тъй като няколко района отбелязаха, че се е увеличило предлагането на работна ръка.

Изглежда че американският бизнес се адаптира към идеята, че ще трябва да има съкращения, но все още не иска да губи хората си.

Интересно, използвате думата адаптиране. Ако стигнете до последната страница на книгата, не съм сигурен, че можете да почувствате икономиката като по-силна. Слаба ли е тя? Изглежда, че това все още е проблем. Има определени области, които се справят и други, които не се справят.

Да, казват, че икономиката остава  без особена промяна. Ако трябва да перифразирам Джим Булард от вчера, май не виждаме признаци на рецесия в момента. Това не означава, че тя няма да настъпи. И ако стандартите за кредитиране се затягат, това притеснява хората заради забавянето на бизнес инвестициите и потребителските разходи.

Но в момента нещата не изглеждат твърде зле, според Бежовата книга. Те казват и че темпът на нарастване на цените „се оказва че се забавя“. Може би Фед постига известен напредък по този въпрос.