Уеда пое BoJ

Юко Такео, Bloomberg

10:30 | 10 април 2023
Обновен: 13:24 | 10 април 2023
Преводач: Мария Попова

Първата смяна на управител на Японската централна банка от десетилетие насам е факт. Какво знаем за Уеда?

Наистина исторически момент за Японската централна банка – приключи управлението на Курода и Уеда встъпи в длъжност. Очакваме да чуем какво ще каже в речта си по-късно днес, но до момента Уеда е потвърдил, че желанието му е паричните улеснения да продължат. Позицията му като цяло е, че всички решения зависят от данните. Така че, за момента не очакваме някакви големи изненади и различия от начина на управление на Курода, но от Уеда се очаква да изкаже по-предпазливи позиции на първата си пресконференция.

Йената се търгува на 132,60, с около 30% поевтиняване спрямо щатския долар при слаба търговия. Има ли нещо, с което да изненада пазарите в днешната си реч?

Възможно е да видим среща между Уеда и премиера Кишида. Често има такива срещи между министър председателя на власт и управителя на Японската централна банка. Следим също и евентуалните коментари по съвместно изявление на правителството и на BOJ. Ако има такива коментари, това би било изненада и може да се отрази от пазарите и да има последици за бъдещата политика.