Търговската камара на ЕС в Китай с ниски продажби

Йорг Вутке, председател на Търговската камара на Европейския съюз в Китай

12:26 | 10 април 2023
Преводач: Петя Кушева

Някои биха казали, че реалността е такава: Китай е станал много репресивен у дома и по-настъпателен на световната сцена. Но какво ви каза на срещата Урсула Фон Дер Лайен преди няколко часа. Говорихте ли за търговската сделка между ЕС и Китай? И дали е мъртва или ще бъде възкресена от мъртвите? Защото ситуацията е ледена последните три години.

Е, това беше предимно брифинг за сегмента на разходите за химикалите, чиповете и авиокомпаниите. Беше много любопитна да разбере повече подробности. Разбира се, тя отново повтори факта, че трябва да се справим с риска, когато виждаме, че може да имаме бизнес, който се политизира, което е по-малък сегмент, редкоземни метали, фармацевтика, където сме напълно зависим от Китай. Тук трябва да се задейства индустриалната политика.

Тя не беше в конфронтационно настроение. Опитваше се да разбере откъде можем да получим помощ за Комисията, за да имаме по-добър бизнес тук, което в крайна сметка трябва да създаде повече работни места у дома, защото това е проблемът.

Нашите продажби в Китай са на ниско ниво. Инвестициите ни са твърде малки. Дадох ви всички причини, поради които можем да променим това.