BoJ запази политиката си на улеснения

Крити Гупта, Bloomberg

08:30 | 30 март 2023
Обновен: 12:23 | 30 март 2023
Преводач: Мария Попова

Японската централна банка запази политиката си на улеснения, а управителят Курода председателства за последен път заседанието. Този ход засегна йената и доходността по облигациите. Решението на банката идва след като неотдавна парламентът одобри Кадзуо Уеда като наследник на Курода.

Китайският президент Си Дзинпин укрепи стремежа си за консолидиране на властта. Народното събрание единодушно гласува одобрение на трети 5 годишен мандат като президент. Това доказва безспорната му власт в комунистическата партия. Си успя да прекрати метода на колективно управление използван от началото на китайския експеримент в края на 70-те години.

Във Вашигтон републиканци и демократи започнаха преговори с особено висок залог - тавана на дълга и държавните разходи. Президентът Байдън обяви предложението си за бюджет от 6,9 трилиона долара, който включва и около 5 милиарда от повишаване на данъците през следващите 10 години. Очаква се предложението да бъде отхвърлено от контролирания от републиканците Конгрес.

Президентът Байдън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се опитат да избегнат сблъсъка в областта на търговията. Те ще се срещнат днес в Белия дом. САЩ и Европейският съюз имат противоречия по закона за „Чистите технологии“ на Байдън. Очаква се двамата лидери да се договорят европейските фирми да се възползват от някои субсидии за батерии достъпни само за американски производители.