Украйна настоява за ядрени санкции за Русия

Герман Галушенко, министър на енергетиката на Украйна

20:00 | 29 март 2023
Преводач: Силвия Грозева

Вие сте в Брюксел за разговори с европейските си колеги. Украйна не крие, че иска да влезе в ЕС. Да говорим за енергетиката конкретно, защото сега се откъснахме от руския газ и петрол. Сега следва LNG. Това включено ли е в разговорите ви? Опитвате ли се страните от ЕС да не се опитват да повдигат въпроса, дори доброволно?

Разбира се, обсъждаме санкциите и това е много важен въпрос.

Искате да се включи в следващия пакет?

Да, разбира се, искаме LNG да влезе. Искаме затягане на съществуващите санкции. Например като говорим за ценовия таван на петрола. Има много неща за обсъждане.

Много е важно сега да се наложат и ядрени санкции. Върху ядрената енергия. Разбирам всички трудности. Но трябва поне да започнем санкциите срещу ядрената енергия, защото те си играят игричките и няма реакция. Нищо.

Те явно използват възможността да увеличат натиска над Украйна. Споменахте обаче за ценовия таван на петрола отпреди няколко месеца. Какво искате сега? Редица страни смятат, че 30-40 долара е реално..

Доста е справедливо..

За това ли настоявате?

Разбира се, ще обсъдим.

И кои страни в Европа биха приели?

Това са трудни разговори. Разбирам, че дебатът в ЕС е труден. Ние го виждаме. Но разбираме, че значението на санкциите не е да има просто някакви санкции. Трябва да има ефективни санкции.

Ако имаме санкции, които позволяват на руснаците да печелят пари, които да харчат за производство на ново оръжие, за да убиват повече украинци – това е порочен кръг.

Би трябвало да сме честни. Задачата ни е да не им позволим да се измъкнат от санкциите.

Това е целият дебат за заобикалянето на санкциите, върху който ЕС иска да се съсредоточи. Трябва да ви питам за нещо много деликатно, защото сте украинец. Това е вашата страна и вие я обичате. Но вече мина година. Русия още не си тръгва. Не дава никакви признаци да си тръгва. Засега контраофанзивата на Украйна не е потръгнала. Страхувате ли, че губите инерция? Тревожи ли ви? Чувате ли го?

Нямам такова чувство, защото..

Усещате ли подкрепа?

Да. Чувствам подкрепа. Особено в енергийния сектор. Защото ето какво става – на 10 октомври започнаха бомбардировките на енергийната ни система. Това беше началото на отоплителния сезон. Беше изключително трудно за Украйна.

Ние устояхме.

И през цялото време усещам подкрепата от много страни, от техните министри. Това ни дава повече сили да продължим напред.