Защо Porsche остават силно печеливши

Оливър Крук, Bloomberg

18:11 | 29 март 2023
Преводач: Мария Попова

Ако отскоро се тревожите за икономиката на две скорости, хвърлете поглед на автомобилния сектор.

Намираме се в Щутгарт, в завода на Porsche, където, само на няколко стотин метра се произвеждат много от тези коли. Porsche е продала луксозни автомобили за почти 40 милиарда долара през 2022. Компанията стана публична през септември и бързо изпревари своя собственик Volkswagen като пазарна капитализация. Това означава, че най-ценният производителна автомобили в Европа продава само 300 хиляди коли на година. Volkswagen обикновено продава 10 милиона. Защо тогава Porsche струва толкова много?

Ами, отчасти заради това колко пари печелят от една кола. Маржът от 18% е един от най-високите в индустрията през миналата година. Част от него се дължи на индивидуалната изработка. Можете да вземете 911 за почти 100 хиляди долара или пък за 300 хиляди долара.

Но колите на 100 хиляди долара тук са плод на над 130 годишна автомобилна история. Състезателни автомобили, нови и стари, индивидуални модели, странни модели, известни коли като Сали, трактор и всичко между тях.

Големият въпрос за индустрията е: кой ще спечели надпреварата за електрификацията? Към днешна дата, има хибридни версии на Panamera и Cayenne. Единственият изцяло електрически модел е Taycan. Следващата година ще излезе електрическият Масаn, а след него и 718 Cayman и накрая – напълно електрически Cayenne. Но съдбата на символа на Porsche – 911 е все още неизвестна. Дали някога ще бъде изцяло електрически? Това е въпрос, чийто отговор е точно тук – първата кола произведена от компанията през 1889 е била задвижвана от електрически мотор.