Тим Кук подчерта симбиотичната връзка на Apple с Китай

Стивън Енгъл, Bloomberg Хонконг

17:44 | 27 март 2023
Преводач: Силвия Грозева

Тонът на тазгодишната конференция е леко странен, нали, Стив?

Така е. Три поредни години водиха политика на нулев ковид. Повишиха се търговските напрежения между Китай и САЩ от администрацията на Тръмп до администрацията на Байдън. И сега с войната в Украйна и след като току-що Си Дзинпин се върна от Москва, където се видя с Владимир Путин, става много трудно и странно – особено за директорите на американски фирми, да ходят в Китай и да се виждат с китайски официални представители.

Някои топ директори на американски компании според източниците ни дори излизат от конференцията на високо равнище Китай форум за развитие в Пекин. За пръв път от 3г. там направиха изцяло присъствена конференция.

Смятам, че доста хора се снишават. Тим Кук обаче не се снишава. Стив Шуорцман, Рей Далио и Албърт Бурла от Pfizer бяха в предварителния списък с участници.

Тим Кук обаче подчерта симбиотичната връзка на Apple с Китай в последните няколко десетилетия. Но да си го кажем: наистина имаше някаква симбиоза. Почти всички продукти на Apple се произвеждат в Китай. Те някакси заедно пораснаха в последните десетилетия.

Но напрежението в тази връзка вече си проличава.

Например Foxconn, които правят голяма част от продуктите в Айфон Сити в Джънджоу  започват да изнасят част от производството си от Китай. Обявиха план за 700 млрд долара в Индия.

И други производители на айфони или на продукти на Apple в Китай казват, че търсят как да диверсифицират доставките си и капацитета си извън страната.

При положение, че този грамаден танкер вече е започнал да сменя курса, трудно ще се върне на старото си място.

Три години бяха много време. Напрежението в отношенията между САЩ и Китай е по-отдавна.

Вчера вицепремиерът на Китай каза пред Китайския форум за развитие, че отварянето е национална политика и че е показателно за модерен Китай. Прочете и изявление от президента Си Дзинпин, в която се казваше същото.

Но вижте – на форума говори вицепремиерът. Не премиерът. И не президентът.