Кърби: Китай и Русия, това е брак по сметка

О.р. адмирал Джон Кърби, съветник по националната сигурност

23:00 | 24 март 2023
Преводач: Силвия Грозева

Чуваме продължаващо споменаване на оста Русия-Китай. Как администрацията гледа на тези съюзи? Сега изтокът срещу запада ли е?

Мисля, че първо, да се нарече това съюз е леко преувеличено.

Аз го наричам брак по сметка.

Определено не и по любов.

Президентът Си Джинпин гледа на президента Путин като на удобен контрабаланс на американското влияние, особено в Европа.

Президентът Путин гледа на президента Си може би като на възможност да получи повече помощ, за да продължава да развива икономиката си и да води тази война.

Те работят заедно, защото вярвам, че са си взаимно необходими по много дискретни и не точно напълно припокриващи се цели.

Не става дума за свят, разделен на блокове. Но едно нещо трябва да се има предвид. Визитата в Москва на президента Си бе също и проява на това колко много Китай и Русия са убедени, че лидерството на Америка се е завърнало на международната сцена. И колко силно признават, че нашата мрежа от съюзи и партньорства е по-силна от всяка друга мрежа, която може да си имат те.

Тези две страни нямат много приятели.

А нашата мрежа става по-силна и по-влиятелна по света.

Вижте например НАТО. Колко по-жизнен е този алианс и сега ще се увеличи с още две страни. Всичко това показва лидерството на тази администрация и доказателство, че американското водачество в света всъщност расте.