САЩ продължава да регистрира кибератаки

Робърт Силвърс, зам. директор на департамент „Вътрешна сигурност“

10:00 | 25 март 2023
Преводач: Мария Попова

В началото на месеца имаше нови указания по киберсигурността от Администрацията на Байдън относно софтуера, но и относно необходимостта от засилване на мерките по осигуряване на киберсигурността. Това може да слбъска интересите на администрацията и технологичните компании. Докъде е стигнала работата ви със софтуерните компании?

Когато говорим за киберсигурност, ние ежедневно наблюдаваме потенциални и успешни атаки и знаем, че днес не е време за отпускане.

Възможностите за кибер атаки са все така застрашаващи и те са навсякъде: от някоя от развитите държави до групи, които използват рансъмуер.

И това е нещо, което наистина може да застави една компания да падне на колене без каквото и да е предупреждение. Та може да си работи и изведнъж да изгуби достъп до своите комуникации, до възможността да се свързва с клиенти, да се свързва с партньори и на това трябва да се гледа много сериозно от страна на правителството, но също и от работещите в сектора на финансовите услуги и всеки друг сегмент от нашата икономика.

Добрата новина е, че защитата има значение. Има много ефикасни и евтини стъпки, които една компания може да предприеме. Във „Вътрешна сигурност“ ние работим ежедневно с компании, включително и с малки и средни предприятия, за да споделяме информация относно заплахи, да им предоставяме безплатни ресурси, как сами да направят оценка на сигурността си и да им предоставим рамки, с които те да са сигурни, че са защитени.

В Украйна, когато стана ясно, че Русия ще нападне, украинското правителство наистина ускори работата си по кибер защитата и като цяло, през последната година те имат много голям успех в отблъскването на руски кибер атаки, успех какъвто никой не мислеше, че е възможен.

Това показва значението на защитата, но трябва да се предприемат определени стъпки. Но директори и управители трябва да поемат инициативата, защото с всеки изминал ден ние работим с все повече компании.