Лагард смята дигиталното евро за ключ към автономните плащания

Кристин Лагард, президент на ЕЦБ

21:30 | 22 март 2023
Преводач: Петя Кушева

Това, което правим е преди всичко в продължение на няколко години да проучваме, а освен това и да се опитваме да разгадаем какви са възможностите. И ако Управителният съвет реши, през октомври ще преминем към началото на внедряването, което не е окончателна зелена светлина, но със сигурност ще ни приближи към работа изцяло с цифрово евро.

Опитах се да се помисля за трите основни причини, поради които правим това.

Продължаваме напред и се опитваме да бъдем максимално практични и детайлни, доколкото можем.

Първата причина, поради която го правим е за целите на интегритета.

Втората причина, поради която го правим, е за целите на устойчивостта.

И третата причина е за интеграция.

И така, ако започна с въпроса за интегритета, това което видяхме в евро зоната и в Европа като цяло, е намаляване на използването на пари в брой. Това със сигурност се ускори от ковид. То беше малко смекчено по време на ужасното нахлуване на Русия в Украйна, защото изведнъж се появи малко апетит за пари в брой отново. Но общата тенденция е по-малко използване на кеш и повече използване на цифрови плащания. Цифрите са много ясни. Наблюдаваме спад от 72% до 59% по отношение на използването на пари в брой и цифровите плащания са се увеличили почти три пъти за същия период от време.

Така че всичко става цифрово. Хората ясно изразяват предпочитанията си към него. И няма причина ние като централната банка също да не проучваме причината, поради която цифровите пари могат да бъдат от полза. И както моят колега и приятел Франсоа Корзити го нарича,  това са пари в брой плюс, защото вече са цифрови.

Целта е да е сигурно. Целта е да е суверенно. И е да бъде на разположение на всички навсякъде, по всяко време и на възможно най-ниската цена, по възможност безплатно за най-основните функции. Така че това е своеобразната цялост на  системата, за да сме сигурни, че имаме алтернатива на парите в брой и да се уверим, че всъщност има котва за паричната ни политика и за суверенитета на нашите парични действия, които ако парите в брой намалеят, се закотвени към цифрово плащане.

Вторият аспект е устойчивостта, за да сме сигурни, че можем да защитим автономията на европейските плащания. Защото, когато се огледате наоколо и когато погледнете портфейла и телефона, виждате приложенията, които използвате за плащания и средствата за разплащане много скоро ще осъзнаете, че тези средства за плащане не са непременно европейски. Просто трябва да бъдем внимателни.

Както наскоро имахме опит с други инструменти, които са от решаващо значение, като например енергетиката, много е нездравословно да се разчита на един-единствен източник на енергия. Много е нездравословно да се разчита на един източник на плащане.

Не е необходимо да навлизам в подробности за тези, които оперират с това, но ясно е, че нашето намерение е да се уверим, че сме устойчиви в това отношение също. Някои хора ще го нарекат суверенна автономия. Аз предпочитам да го наричам устойчивост, защото наистина е това.