Нидерландия ще ограничи износа на DUV за Китай

Стивън Енгъл, Bloomberg

11:16 | 10 март 2023
Обновен: 12:06 | 10 март 2023
Преводач: Силвия Грозева

Какво ново в кампанията за натиск за чиповете в Китай?

Монетата има две страни. За Китай това е основната тема на Националния народен конгрес. Във вторник за това говори Си Дзинпин. Външният министър Цин Ган също. Почти всеки споменава натиска над Китай и необходимостта от национален план за постигане на независимост в технологиите.

Заради натиска от САЩ за ограничение износа на оборудването за модерни чипове и експорт на самите полупроводници за Китай. Защото може да попаднат в ръцете на китайските военни.

Затова САЩ търси подкрепа от водещи производители на оборудване, главно от Япония и Tokyo Electron и от Нидерландия и ASML.

Новото предложение на правителството на Нидерландия ще ограничи износа на продукти за DUV технология за нарязване. Те се прибавят към съществуващите ограничения за още напреднало оборудване за чипове като технологии за ултравиолетова литография.

ASML е най-голямата европейска технологична компания по пазарна оценка и единствения в света производител на някои литографски системи, с които се печатат слоевете на чиповете, оформянето на елементите върху силиконовата подложка.

Освен това ASML казаха, че мярката няма да се отрази на финансовата им програма за 2023г. или след това, но ще трябва да иска експортни лицензи за доставки на най-модерните DUV системи.

Към тези компании, японската Tokyo Electron и нидерландската ASML се прибавят и американските Applied Materials, Lam Research и KLA, които също ще бъдат засегнати.

Така че с приключването на Националния народен конгрес тези решения на американците, холандците и японците наистина са в центъра на вниманието на ръководството на Китай.