Silvergate спря мрежата за разплащания

Сю Кийнън, Bloomberg

09:40 | 7 март 2023
Преводач: Силвия Грозева

Какво казват анализаторите за Silvergate?

Какво казват ли? Че бъдещето на банката е несигурно. Те се надпреварват да понижават рейтинга на банката. Дори само в последната седмица трима анализатори свалиха акцията до еквивалента на Продавай. И виждате на графиката на екрана как се срина по-драматично от крипто. Спад от 97% от ноемврийския връх.

В момента само петима анализатори посочват ценова цел в бъдеще. Това подчертава несигурността около тази акция.

Поводът за последното понижение на рейтинга бе в петък, когато компанията спря основния си продукт, Silvergate Exchange Network. Това е мрежа за разплащания, която за повечето от нас е непозната и е невидима дори за мнозина крипто трейдъри, но тя позволява на парите да се движат в крипто вселената.

Silvergate обяви 1 млрд долара загуба през четвъртото тримесечие заради паническото теглене на влоговете от банката след колапса на FTX, с която има връзки. През януари и февруари последваха още брутални загуби. И последните съобщения, които направи официално показват, че в момента разглежда жизнеспособността си, което според анализаторите може би означава, че спира операциите.

И администрацията на Байдън следи цялата история.

Точно така. Научихме от говорител, че администрацията на Байдън е силно разтревожена от ситуацията. Следи всички съобщения.

Междувременно Alameda Research, ако помните, това е трейдънг подразделението на FTX, заведе дело срещу Greyscale Investments заради съмнения за – цитирам – изключително високи такси за управление. Освен това обвинява Greyscale, че пречи на спасяването й. Новият директор на FTX използва различни инструменти в опит да върне парите на хората, които загубиха при колапса на FTX.