Филип Лоу няма да подава оставка начело на BRA

Вони Куин, Bloomberg

09:00 | 15 февруари 2023
Обновен: 12:49 | 15 февруари 2023
Преводач: Мария Попова

По време на първото си публично изявление за годината, управителят на Австралийската централна банка каза, че няма да подаде оставка. Филип Лоу говори пред сенатската комисия след като парламентаристи поискаха той да се оттегли заради предишните му насоки, че лихвите няма да се покачат преди 2024. Това предизвика спекулации, че той може да не бъде назначен отново след изтичането на мандата му през септември и че постът може да заеме заместника му Мишел Бълок.

"Понякога пълното поемане на последиците само от мен е малко несправедливо, защото ние имаме съвет от девет души, включително и Мишел, който взима тези решения. Взимаме ги колективно. Не съм само аз, който взима решенията, има девет души и голям екип от специалисти", каза гуверньор Лоу.

Десетки хиляди хора в Нова Зеландия остават без електричество докато се изясняват пълните последици от циклона Габриел. Мощната буреносна система е започнала да се отдалечава от страната, но предстои мащабно разчистване на наводнени градове, затворени пътища и спрени полети. Селищата по източния бряг на северния остров са на практика изолирани без електричество, транспорт или връзка с интернет.

Годишната инфлация в Аржентина достигна 98,8% през януари и надмина очакванията на анализаторите. Потребителските цени са нараснали с 6% от декември – вторият пореден месец на ускорен ръст. Междувременно, тази седмица правителството въвежда нов контрол над цените, за да облекчи разходите за издръжка. Данните още повече усложняват бъдещата стратегия на правителството преди изборите тази година.

Индия заяви, че Китай трябва да престане да заема позиции, които блокират дълговите облекчения за някои от най-бедните държави в света. По време на председателството си на Г-20, Амитаб Кант каза, че Китай трябва да е готов да поеме своя дял от загуби по дълговете на тези страни. Данни на МВФ показват, че около 60% от страните с нисък доход вече са или ще бъдат в риск от дългов натиск.