Саудитците остават предпазливи за производството на петрол

Пол Уолъс, Bloomberg

14:03 | 7 февруари 2023
Преводач: Мария Попова

Към Саудитска Арабия, където министърът на енергетиката потвърди, че кралството остава предпазливо по отношение повишаването на петролните добиви, въпреки че няколко авторитетни анализатори повишиха прогнозите си за търсенето – ключов фактор за опита на цените да надхвърлят 100 долара. Разговаряме за това с енергийния ни експерт Пол Уолъс. Негово кралско височество каза: „Ще повярвам, когато го видя и тогава ще предприема действия.“ Това каза принц Абдулазиз бин Саламан, който е  готов да превенция, но не и за предприемане на действия. Силни думи, нали?

Да, това е утвърждаване на вече казаното от него. Думите му подчертават това, което се знае – саудитците не са готови да действат преди да видят още доказателства, че търсенето на петрол е нараснало значително в Китай и други държави големи вносителки на петрол. Това, което каже Саудитска Арабия често е и това, което ОПЕК+ казва и прави. Така че, за сега изглежда много малко вероятно да има непосредствено увеличение на предлагането на петрол от ОПЕК+.

И още един елемент от историята около енергетиката. Настъпи денят, в който влезе в сила забраната на ЕС за внос на руски дизел. Има ли вече някакви непосредствени ефекти?

Все още не. Но това също е нещо, което влияе на останалите цени в момента и една от причините за поевтиняването от 7% за тази година. Мнозина инвеститори бяха доста изнервени от забраната, която влезе в сила на 5 февруари. Те бяха притеснени от това какво ще се случи с износа на руски рафинирани продукти и какво ще предприеме ЕС спрямо този таван на цената, на какво ниво ще го установи.

Но всичко изглежда подобно на забраната за суровия петрол от началото на декември и ако е така, то значи руските потоци ще продължат да текат, а точно това искаха Г-7 и САЩ. Те искат да нанесат финансов удар на Русия, но същевременно не искат да спират енергийния ѝ износ. Трудно се постига такъв баланс. За сега, енергийните пазари не изглеждат особено разтревожени за руските рафинирани продукти.