Масайоши Амамия може да наследи Курода

Вони Куин, Bloomberg

10:30 | 6 февруари 2023
Обновен: 12:28 | 6 февруари 2023
Преводач: Мария Попова


Разпространено беше съобщение, че на заместник управителя на BOJ Масайоши Амамия е предложено да стане следващия управител на централната банка. Nikkei пише, че правителството и управляващата коалиция са провели дискусии с Ямамия относно поемането на поста на Харухико Курода, чийто мандат изтича през април. Наблюдатели казват, че с този избор вероятно ще се продължи настоящата политика на BOJ на свръх улеснения.

Пекин промени изразеното съжаление със заплахи за ответен удар заради свалянето на високо технологичен китайски балон от САЩ. Китай твърди, че това е цивилно устройство за изследване на климата, което неочаквано е било отклонено към американска територия. Пекин отхвърля очевидно крайната реакция на САЩ и използването на сила. Държавният секретар Антъни Блинкен отложи посещението си в Пекин и нарече инцидента „нарушаване на въздушното пространство“.

Индексът за влияние в Азия на института Lowe за 2023 показа, че позициите на Китай в Азиатско-тихоокеанския регион са подкопани от решението за придържане към политиката на нулев ковид. Китай записва най-големия спад от всички 26 държави и територии включени в доклада. Това дава възможност на САЩ да укрепи позицията си като най-голямата сила на влияние в региона.

Г-7 и ЕС определиха таван на цената от 100 долара за барел на руския дизел в опит да ограничат приходите на Москва. В изявлението на Г-7 се казва, че това ограничение се прилага за петролни продукти категоризирани от премиум до суров. Групата подкрепя и ограничение от 45 долара за тези, които продават с отстъпка гориво и някои типове нафта. Те отлагат за март разглеждането на тавана от 60 долара за руския суров петрол.