Пазари Азия, 27 януари 2023

Дейвид Инглес, Bloomberg

11:40 | 27 януари 2023
Преводач: Мария Попова


Акциите в Азиатско-тихоокеанският регион записаха пореден силен ден. Обемите на тази пазари започват да се възстановяват с всеки изминал ден. Разбира се, всичко очакват отварянето на борсите в континентален Китай този понеделник.

Ето и конкретните новини за секторите и компаниите на зелено този петък. Гледам разбивката на терминала и общо взето всичко е зелено. Осем от основните 11 групи в MSCI за региона се покачват, споменахме обемите, които се възстановяват.

Ако направим равносметка, всеки ден от тази седмица акциите тук се покачваха, а за целия месец януари, акциите са се покачвали всеки ден в Азиатско-тихоокеанският регион с изключение на 3 от дните. При тези нива, ние се връщаме към 9 месечен връх на индекса. А при тези темпове на ръст, инвеститори и анализатори вероятно вече разглеждат техническите индикатори, подсказващи причините за бързия скок.

Струва си да напомним, че пазарите могат да останат на територията на свръх покупките за сравнително продължителни времеви периоди, особено в момента на преразглеждане на анализите. И наистина, предвид отварянето на Китай, може да се твърди, че азиатските пазари на акции преминават през етап на преоценка, особено ако се спрем на печалбите и покачването на целените цени.

Освен историята от Китай и решението на Фед следващата седмица, инвеститорите насочват вниманието си и към края на този цикъл на затягане, въпреки риска Фед да не подкрепи тази теория.

Но прави или не, точно на това залагат пазарите в момента. Ако разгледаме долара, който е приличен индикатор за пазарните очаквания и политиката на Фед – вижте доходността по 2 годишните облигации, например,  - доларовият индекс на Bloomberg се понижава за пета седмица от последните шест. Това също осигурява една основа, една пътека за движението на пазарите нагоре.