Джентилони: И тази криза е асиметрична

Паоло Джентилони, европейски комисар по икономика

15:30 | 25 януари 2023
Обновен: 17:07 | 25 януари 2023
Преводач: Петя Кушева

Г-н комисар, благодаря, че се присъединихте към нас. Оправдан ли е оптимизма, който виждаме в Давос?

Ако сравним ситуацията, в която сме с това, което обсъждахме преди около четири или пет месеца, мисля, че е доста оправдан. Тогава говорихме за прекъсвания на електрозахранването тази зима, фалити, безработица и имахме наистина рязко покачване на инфлацията.

Къде сме сега?  По мое мнение и според оценката на ЕС, която е по-важна, се намираме в период на икономическо свиване, със сигурност. Ще имаме няколко тримесечия, предишното и това, на леко свиване. Но то може да бъде ограничено.

Не разбирам как може да се премине от отрицателни лихвени проценти до 3%, без фалити или без икономиката да не пострада. Ще има ли ефект на забавяне? Дали не сме прекалено оптимистични в Давос, защото с отварянето на Китай инфлацията се понижава, но всъщност има вторичен шок.

Що се отнася до европейската икономика основният фактор е, че успяхме да се справим по-добре от това, което очаквахме с кризата при доставките на енергия. Това е важно, защото за европейската икономика, енергията беше фактор за инфлацията.

Никога не трябва да забравяме, че тази криза, по различен начин от ковид, е асиметрична. Не е еднаква в САЩ и в Европа. В Европа има война и енергийна криза, а инфлацията е енергия. Ако управляваме енергийните доставки, инфлацията ще намалее и фалитите ще са много ограничени. Това се случва благодарение на времето, не точно това в момента, но досега беше наистина меко.