Джентилони: Ръстът в ЕС ще се рестартира, но ще бъде слаб

Паоло Джентилони, европейски комисар по икономика

15:30 | 25 януари 2023
Обновен: 17:05 | 25 януари 2023
Преводач: Петя Кушева

Смятате ли, че Германия може да избегне рецесия, защото Вашите прогнози през ноември показваха, че Германия щеше да пострада най-много. Щеше да е най-засегнатата от рецесия.

Техническата рецесия, което означава две тримесечия с отрицателен ръст, е несигурна в момента. Това може да се потвърди или може да имаме изненадващи по-добри данни. Не е голяма разликата. Въпрос на нула цяло и нещо е. Въпросът е доколко реална е перспективата след първото тримесечие да възобновим растежа в  Европа. По наша оценка растежът ще рестартира, но ще бъде слаб.

Вие също предположихте, че инфлацията е достигнала своя връх. Какво се случва поради отварянето на Китай?

Може да има две опасности в тази перспектива за инфлация. Първата е отварянето на Китай. Особено за Европа това означава, че цените на втечнен газ се повишават. Второ, имаме много мерки, за да се справим с високите цени на енергията за гражданите. Когато постепенно се откажете от тези мерки, а ние се надяваме, че те ще бъдат поетапно отстранени възможно най-скоро, би могло да има въздействие върху инфлацията в краткосрочен план.

Но като цяло истинското предизвикателство за инфлацията е как ще успеем да адаптираме фискалната си политика без фискалната политика да се конкурира с паричната, което е неизбежно.

Винаги сте били оптимист по отношение на фискалните правила на ЕС. Все още ли сте оптимист?

Оптимист съм както преди.

Кое Ви кара да бъдете оптимист?

Страхотно според мен, е че тази противоречива ситуация, за тези, които я следят, тя е противоречива заради европейските фискални правила, се разглежда с осъзнаване на факта, че се нуждаем от по-гъвкави и от по-приложими правила. Това гарантира, че всеки ще може да постигне съгласие през март. Предизвикателство е, но ще опитаме.

Какъв е правилният път за Европа за борба и намаляване на инфлацията? Говорихме с много бизнес лидери тук, които искат Европа да направи подобен план... Или да достигне по-бързо до целта да стане по-зелена.

Смятам, че е правилно да не им отвръщаме със същото. Трябва да се фокусираме върху нашите проблеми. Това е конкурентоспособността, нашите индустрии, общите инвестиции в секторите в бъдеще. Бързина, по-малко бюрокрация. И тези въпроси трябва да бъдат разгледани от Европейския съюз като блок. Не се нуждаем от война за субсидии с американците. Това би било лудост и за двете страни.