Хонконг отменя проверката за ваксинация

Ивон Ман, Bloomberg Хонконг

10:00 | 29 декември 2022
Обновен: 12:43 | 29 декември 2022
Преводач: Силвия Грозева


Хонконг отменя някои от последните сериозни ковид мерки от четвъртък. Отпадат проверките за ваксинация и тестовете на пътниците, както и ограниченията за събиране на хора. Остават маските на публични места, наред с ежедневните бързи тестове за учениците. Администраторът Джон Ли каза, че до средата на януари очаква да се постигне споразумение за плавното отваряне на границите на Хонконг с континентален Китай.

САЩ ще изисква от пътниците, които пристигат със самолет от Китай, Хонконг и Макао да покажат негативен ковид тест от 5 януари. Здравните власти казаха, че това изискване за негативен PCR или антигенен тест ще важи без оглед на националност или ваксинационен статут. Глобалната тревога расте заради ръста на случаите след като Китай вдигна ограниченията.

Директорът на Goldman Sachs Дейвид Соломон каза, че банката готви нова вълна от съкращения, които ще бъдат обявени до седмици. В посланието си до служителите тази година Соломон каза, че се водят преговори и съкращенията би трябвало да станат през първата половина на януари. Той каза, че ръководството работи по преодоляване на препятствия като затягане на монетарните условия, които забавят икономическата активност.

Притежателите на облигации в юани, издадени от главното подразделение на Evergrande на континентален Китай одобриха второ удължаване на плащанията. Предложеното удължаване на плащанията по лихвата от 6,95% на местните облигации е с още 6 месеца до 8 юли. Първото удължаване на срока за плащане бе през юни. Evergrande скоро трябва да каже скоро какви са плановете за преструктуриране.