Мери Дали: Пазарът на труда е дисбалансиран

Мери Дали, председател на Фед-Сан Франциско

13:30 | 19 декември 2022
Преводач: Мария Попова

Пазарът на труда е дисбалансиран: ако търсите работа, лесно ще намерите, ако търсите служител, трудно ще намерите.

Това кара работодателите да повишават заплатите.

Но има един невероятен факт, на който не се обръща много внимание, а той е много важен – въпреки че номиналните заплати бързо нарастват, реалните заплати са без промяна, а в някои случаи дори се понижават в зависимост от разглежданата група. Така че, обикновеният човек дори не успява да запази заплащането си, сякаш е на бягаща пътечка и непрекъснато изостава, въпреки че номиналното заплащане е добро.

Ако тези две неща бъдат балансирани, то и пазарът на труда ще се балансира.

Можете да видите в прогнозите на SEP, че процентът на безработица за 2023 и 2024 се е покачил. Прогнозите са за повишение.

Някой би казал, че можем просто да намалим свободните работни места на трудовия пазар  и да го балансираме по-лесно, по-безболезнено, но аз не смятам така.

Моите прогнози са много близо до средните прогнози на SEP. Безработицата трябва да е около 4,5 или дори повече процента, за да настъпи облекчение на пазара на труда, което ни е нужно да възстановим баланса.

И последно по този въпрос. Ръстът на заплатите в момента е 4,5 до 5% в зависимост от това кой сектор разглеждате, а ни е нужен ръст от 3,5 до 4%, ако искаме да сме в стабилна среда. Но сам по себе си, ръстът на заплатите не е проблем – проблемът е, че трудовият пазар е дестабилизиран. Това носи последиците, които наблюдаваме така както дисбалансът на жилищния пазар води до ръст на цените там.